"A lelkünk az, amely irányítja a testünk."

Helyes testtartások a torna alatt

Mindegyik gyakorlat az erőközpontból indul, az erőközpontban marad, és az erőközpontban végződik. Ezt az alábbiak szerint tudod végrehajtani: Legyen szó bármelyik gyakorlatról-akár hasizom, derék, vagy comb, fenék, váll stb., -a hasad feszesen, behúzva  kell tartanod, ezáltal biztosíthatsz egyfajta stabilitást a testednek. Amennyiben elfeledkezel a has behúzásáról, jóval kisebb hatékonysággal végzed a gyakorlatot és kevésbé érezheted a Pilates előnyét.

1. Derekat leszorítani a talajra

Feküdj le háttal a földre, térdek felhúzva, talpak a talajon, hátad kissé homorítva. Összpontosíts a medencére és az alsó hasizomra. Gondold azt,hogy egy fűzőbe bújtál, amit egyre szorosabban húzol. Képzeletbeli fűződet most húzd még szorosabbra, érezd, ahogyan összeszorítja az egész tested, szinte megnyúlsz, és egyre magasabbnak érzed magad! Ezt az érzést kell érezned a Pilates gyakorlatok végrehajtása alatt.

2. Lábfej tartás

Némelyik gyakorlat közben vissza kell feszíteni a lábfejeket, van azonban amikor spiccen kell tartani. Amikor visszafeszíted a lábakat, a sarkat nyomd le szorosan a talajra, ezáltal is segíted megnyújtani testedet, a lábujjakat tartsuk egyenesen felfelé természetes állásukban. Amikor spiccben tartjuk a lábakat, feszítsük le erősen a lábujjakat is, de vigyázzunk, hogy ne nyújtsuk túl a lábakat.

3. Nyak tartása

Ne feszítsük vissza a nyakat, a Pilates gyakorlatok végzése során a " hosszú nyak-tartás" a lényeg! Koncentrálj arra, hogy a megnyújtsad a nyakad és a fejed, de természetes pózban. Fejed a gerinc meghosszabbítása.

4.  Fej tartása

Ne feszítsd meg az álladat, és ne engedd, hogy a vállaid előre essenek. E helyett koncentráljunk arra, hogy a fejünk a vállaink között tartsuk. A fülek a vállakkal vannak egy vonalban. Képzeld el, hogy a fejed tetejéből húz valaki felfelé úgy mintha zsinóron húznának, megnyúlsz és magasabbnak érzed magad.

5. Váll tartása 

Nagyon sok ember, amikor koncentrál, felhúzza és megfeszíti vállait. Ez később váll és nyakfájáshoz és helytelen légzéshez vezethet. Engedjük ki a feszültséget vállainkból, tágítsd a mellkasod, engedjük le a vállainkat, majd húzd hátra őket, ezáltal kitágítva a mellkasod.

A masszázs pozitív hatásai

A szépség valódibb és mélyebb dolog mint azt általában gondoljuk, forrása a testi és lelki egészség.

A vérkeringés serkentése és a bőr táplálása.

A Masszázs és az illóolajok segítenek abban,hogy az ember bőre üde legyen és a szeme ragyogjon.

A masszázs sokrétű szépségápolás lehet, amely által megőrizhetjük fiatalos külsőnk és szépnek érezhetjük magunkat.

Természetes ránctalanítás, rugalmassá teszi a bőrt.

Csökkenti a stressz okozta feszültséget .

A masszát az alábbi felosztás szerint csoportosítjuk.

Hatás szerint

Helyi terápiás eljárás: Svéd masszázs

Reflex zónás eljárás szerint: Szegment masszázs, Kötőszövet masszázs, Periostealis(Csonthártya masszázs)

Nyújtott terápiás eljárás: Rolfing, Finn masszázs

A kezelés végrehajtója szerint

Kézzel végzett: szárazon,víz alatt, olajjal, krémmel, tangentorral (vízsugárral)

Önmasszázs: kézzel vagy eszközzel

Kezelés célja szerint

Higénikusmasszázs

Gyógymasszázs

Klasszikus svéd és a Reflexzóna masszázs


Diagnosztikus masszázs: A szervezet, mély-tapintási  vizsgálata által felállított diagnózis , a reflexzóna, élettani és pszichológiai ismeretek alapján. Kommunikáció és alternatív masszázs ismeretek szükségesek a pontosabb diagnózishoz általában orvosok végzik.

 .